Läs mer om böckerna!

Drakarnas återkomst

För länge sedan vakade mäktiga drakar över Dalen. Men en enda är mest till besvär, enligt Elma. Dis är svår att gömma och kan inte skydda Dalen ensam. Vad hände med de andra drakarna? Och är Dis den allra sista?


6–9 år

Lättläst, 112 sidor

Smakprov – titta in i Drakarnas återkomst!


Den fristående fortsättningen på En ryttare har inget val!

En ryttare har inget val

En kväll berättar farmor att Elma är född i Dalen. Drakar har alltid vakat över den, men de övergav folket. Vad var det som hände?
    När farmor blir sjuk måste Elma ta sig till Dalen. Men vågar hon lämna farmor ensam? Varför jagar en flock vargar Elma? Och ska hon hinna hem igen innan det är för sent?


"Denna finstämda berättelse är komponerad av klassiska fantasyingredienser."

Anna-Karin Närkling, Btj-häfte nr 17, 2021


6–9 år

Lättläst, 112 sidor


"Häftigt att en så lättläst bok kan ge en så fin läsupplevlese."

Trebarnsmamma


Smakprov titta in i En ryttare har inget val!

Älskade kattungar!

Möt fyra goa kattungar! Max, Panter, Hubble och Newton öppnar ögonen, testar kartonger och smyger på varandra. Häng med när de upptäcker världen!


Lättläst, 40 sidor

Smakprov! Titta in i Älskade kattungar!

Vilda katter!

Kan man bli vän med en gepard? Hur ser man skillnad på en jaguar och en leopard? Och hur liten är vår minsta katt? I den här boken möter du alla stora kattdjur, men också flera små. Tiger, snöleopard, margay ... Häng med till de vilda katternas värld!


Högsta betyg av Btj!


Lättläst, 40 sidor

Smakprov! Titta in i Vilda katter!

Rymden – du består av stjärnstoft

Varför är himlen alltid svart på månen? Vad händer inuti stjärnor? Hur lång tid skulle det ta att åka till Uranus? Det och mycket mer får du veta i den här boken!


"Boken är av stort intresse för vetgiriga barn som vill lära sig mer om allt spännande i rymden."

Bengt Magnusson Björksten, Btj-häfte nr 16, 2022


9–12 år

Lättläst språk, avancerad fakta

44 sidor

Älskade raskatt!

Hur låter en siames? Varför har en devon rex lockig päls?
Vad menas med att en katt är maskad? Häng med till raskatternas värld!


"Vill man veta mer om olika raskatter så är detta en briljant bok som på varje uppslag presenterar en ny ras."

Marika Danielsson, Btj-häfte nr 9, 2022


Lättläst, 40 sidor

Älskade hund!

Drömmer du om en vän med fyra tassar? I den här boken får du möta 31 hundraser. Kanske hittar du någon som passar just dig!


Lättläst, 40 sidor

Älskade bondkatt!

Älskade bondkatt!

En personlig faktabok fullspäckad med bilder på den charmiga katten Bus.


"För dem som ska köpa katt är det en perfekt bok att läsa tillsammans, för att förbereda både vuxna och barn."

Piroska Bakran, Btj-häfte 22, 2020


"Benämningen 'bondkatt' har faktiskt nästan blivit lite av ett skällsord i kattkretsar. Detta namn anses nämligen nedvärdera katten. Men i denna bok med titeln 'Älskade bondkatt!' uppgraderas benämningen med råge! Att kallas för bondkatt är en ära, i alla fall för Bus, hemma hos familjen Jonsson!"

Kattliv nr 8–2020


Lättläst, 40 sidor

En boning ytterst i havet

En framtid och ett hopp

När Almidas bror dör flyttar hon ut till Västerö för att gå igenom hans saker. Uppgiften ter sig övermäktig och det blir inte bättre av att mössen under diskbänken är hennes enda sällskap. Till råga på allt drabbas hon av ett synbortfall och kan inte trä övertråden på sin Singer, något som inte hindrar henne från att ta Toyotan till Siegfriedshamn för att uppsöka en optiker.

     Med andan i halsen inser Almida att hon varit nära att köra på en man vid postlådorna. Mannen känns inte som den självklara personen Herren skulle sända om hon råkade i nöd, men med Mannes entré inleds en adventstid Almida inte vågat drömma om. Levi fyra år som behöver omväxling på dagarna. Brevbäraren. Vendela som inte ser någon mening med livet. En efter en knackar de på Almidas dörr och slår sig ner vid köksbordet för en pratstund över wienerstängerna.

      Medan snöflingorna faller över Västerö inser Almida att det kanske inte bara är för hennes skull Herren sänder människor i hennes väg. Men hur ska Almida nå fram till tonåringen som tappat modet? Och vad ska hon göra av tre kattungar som plötsligt verkar ha blivit hennes ansvar?


En härlig berättelse om hopp och livsmod tillsammans med nya vänner över en kopp varm choklad på Västerö.

En boning ytterst i havet

En boning ytterst i havet

Sedan Rakel blev änka för nästan tio år sedan har hon uppfostrat de båda döttrarna på egen hand. I sommar bilar tjejerna genom USA och för första gången sedan bebisåren är det ingen som förväntar sig att Rakel ska finnas där. Hon njuter av den nya friheten, samtidigt som ensamheten breder ut sig.

    När Rakel I praktiken blir hemlös över en natt på grund av en klantig vattenskada tvingas hon tillbringa semestern i en stuga på Västerö. Men det dröjer inte länge förrän hon trasslar till det igen och måste ta emot hjälp av en fotograf som verkar ha lättare för att prata med tilltufsade måsar än människor.
    Utan att Rakel förstår hur det går till ägnar hon plötsligt dagarna åt att prata om livet med Sofia på bryggan, dra in angenäma dofter i Tebutiken och fota solnedgången. Tänk om resan mot ett nytt liv med mening och gemenskap kan börja på Västerö? Kanske finns det hopp för både sommaren och livet. Trots allt.

Där hoppet bor

Där hoppet bor

Ingen vettig människa flyttade väl ut på landet bara så där, inte utanför feelgood-böckernas värld. Maria hade definitivt inget behov av att ställa tillvaron på ända för att upptäcka vad hon verkligen ville på en ö långt ute till havs. Fast det här var ju varken Atlanten eller särskilt långt bort, förstås.

 

Maria drömmer om att fira en sagolik jul i Lillebo, men råkade glömma november månad när hon föll för det lilla huset på Västerö.

   Inte blir det bättre av att den nyfunna vännen snart tvingas lämna ön eller att Jona som bor nere vid sjön inte förstår att Marias bokkaraktärer är ett utmärkt sällskap. Som tur är har hon Hagrid, den norska skogskatten som gärna kryper upp i knät medan hon dricker hett kardemummate i gungstolen.

   Att få bjuda familjen på pepparkakor och julbord i Lillebo borde vara värt några veckor i totalt mörker, men Maria får allt svårare att övertyga sig själv …

"Det är hjärtevärmande och hoppingivande, lite i samma stil som brittiska Lucy Dillons böcker. En lättläst och mysig bok med mycket julkänsla för alla feelgoodfantaster."


Hanna Gunnarsson, BTJ-häfte nr 2, 2020

”En mysig feelgood-bok som gör att man riktigt känner dofterna av jul, och som dessutom påminner om hoppet i julens budskap.”

Att äta crème brûlée

Att äta crème brûlée

Betsy är less på caféjobbet som hon aldrig riktigt valt, och även om tjejgänget fortfarande bryr sig så känner Betsy ibland att hon kommer efter hunden på deras prioriteringslistor. Till kyrkan vill hon helst inte gå längre, och drömmen om att resa och lära sig språk har sedan länge bakats in i en smulpaj på Mackmakeriet.

   En dag krockar Betsy med en amerikan och chokladasken hon håller i handen virvlar upp i luften. Adam hjälper till i chokladjakten innan Betsy ursäktar sig och hastar iväg.

   Betsy kan inte sluta tänka på den charmiga mannen. Hans dialekt är så … outstanding? När mormor frågar hur det är med familjen råkar Betsy svara att jo, med Adam är det bara bra. För första gången på många år fastnar något som mormor hört. Betsy hoppas att mormor ska glömma Adam, men det gör hon inte. Och inte Betsy heller.

Att stämma en gitarr

Att stämma en gitarr

Tanja skummade tidningarna i vårdcentralens väntrum och fastnade i en frågespalt. Otrogna makar som varken visste ut eller in, mammor som slets mellan barn med olika behov och svärföräldrar som invaderade hemmet.

   Men ingenting om att maken helt enkelt hade blivit lite … tråkig.

   Det hade varit Tanjas dröm att få vara hemma med barnen och Oliver var en engagerad pappa. Men fantastiskt att få vakna bredvid varandra varje dag? Nej, så kändes det faktiskt inte längre.

 

En underbar make, fyra barn och hus på landet – Tanjas dröm blev verklighet. Men efter att ha passerat småbarnsåren känns inte allt lika perfekt längre. Är det så här livet ska vara?

Henry, husse och James

Henry, husse och James

Henry, husse och James har alltid hängt ihop. Till den dagen James säger ”So long” och ger sig av på ett eget äventyr. Nu smakar Henrys ben trist, och husse är inte heller rolig längre. Ska det alltid vara så här?

 

En bok om att längta efter någon man tycker riktigt mycket om!

Kom då, Harry!

Ella & Alex: Kom då, Harry!

Ella vill verkligen ha en hund, men pappa säger nej. Som tur är känner Alex en tant som har en hund de kan låna. Det är härligt att vara ute med hunden Harry. I parken hittar de till och med en hund-kompis att leka med. Men när de ska hem beter sig Harry konstigt, nästan som en helt annan hund ...


Hög igenkänningsfaktor för den som nyss börjat skolan!

Tänderna sitter fast

Ella & Alex:

Tänderna sitter fast

Alex högsta dröm är att tappa en tand, men tyvärr sitter hans gaddar som berget. Inte ens när han ramlar ner från bommen och blodet sprutar ger de med sig. Medan de andra barnen skryter om sina blodiga bravader undrar Alex om han någonsin ska tappa sina tänder …


Hög igenkänningsfaktor för den som nyss börjat skolan!

Falk och Drakprovet

Falk och Drakprovet

Falks drake, Kargo, är över hundra år. Han orkar inte jaga mer. Falk måste leta efter en ny drake.

   Men var lever de vilda drakarna? Kommer Falk att hitta hem igen?

 

En lättläst fantasy för drakälskare!

 

Lättläst, 40 sidor, 6–9 år

Falk och drakungen

Falk och drakungen

Falk behöver en jaktdrake. Men han har bara ett ägg. Kan Falk lära en unge att jaga och spruta eld? Och kan draken Flamma hjälpa till?

 

En lättläst fantasy för drakälskare!

 

Lättläst, 36 sidor, 6–9 år

Titta in i Falk och drakungen!

Falk och Drakberget

Falk och Drakberget

Falk längtar till Drakberget. Där finns det grottor och varma källor. Men sover det verkligen en gammal drake i berget? Falk och Vine ger sig ut på äventyr!

 

En lättläst fantasy för alla som älskar drakar!

 

Lättläst, 37 sidor, 6–9 år

Falk och Drakön

Falk och Drakön

Falk och Vine längtar till havet. De ger sig av med sina drakar. När himlen blir mörk vill Vine hem. Men det vill inte Falk. Då bryter ovädret ut. Falk kan inte se Vine längre!

 

En lättläst fantasy för alla som älskar drakar!

 

Lättläst, 37 sidor, 6–9 år

Först till Getön

Först till Getön

John och hans kusin bor på Kållandsö i Vänern och älskar att segla. En dag måste de ta med sig Dick, som kallas Mesen. Kan killarna vinna en kappsegling med Dick ombord? Och vad är egentligen mod? När seglingen bjuder på otäckta upplevelser och skolans mobbare fräser runt en ö med fågelskydd inser John hur lite han vet om Dick.


En bok med mycket seglingskänsla och relationer i fokus.

 

Lättläst, 60 sidor, 9–12 år

Titta in i Först till Getön!

Abbe: Definitivt inte vänner

Abbe: Definitivt inte vänner

Allt skulle vara helt okej i Abbes liv om inte Engla fanns. Oavsett var Abbe befinner sig på jordklotet lyckas hon förstöra för honom. Dessutom råkar hon vara bästis med Sanela, tjejen som sjunger högt när hon tänker och som Abbe vill bli vän med.

     Kan man bli vän med sin oväns bästis? Det verkar definitivt inte så.

Signe – kakor och kameler

Signe – kakor och kameler

Signe är tolv år och lever ett rätt vanligt liv. Hon virkar, bakar, simmar och har en bästis i Hanna.

   Ett par citat får Signe att börja fundera på vad som är meningsfullt. Hon klurar en hel del själv men frågar också Håkan som är ledare i söndagsgruppen. Han kontrar med en hemlig läxa. En rad experiment prövas i bekantskapskretsen, en del mer lyckade än andra …

Signe – bönor och blåbärspaj

Signe – bönor och blåbärspaj

Signe är tolv år. Hon bakar, simmar och är en riktigt bokmal. Något hon däremot inte tycker om är hundar och småkryp. Och nu tänker Signe, tillsammans med bästisen Hanna, dra i gång en matlagningskurs. Kursdeltagare är Axel som har sin hund Bonzo och Gusse med sin lilla ökenråtta.

Signe – berg och bergisar

Signe – berg och bergisar

Signe är tolv år. Hon bakar, virkar och är en riktig bokmal.

   Skidlägret närmar sig och Signe ser fram emot några dagar i Sälen tillsammans med Hanna, Axel, Gusse och de andra. Problemet är bara att Signe tvivlar på att slalom är hennes grej. Och liften, tänk om den brakar ner just när Signe åker med? Det blir några händelserika dagar i fjällen.

Signe – myggnät och maränger

Signe – myggnät och maränger

Signe är tolv år. Hon bakar, virkar och är en riktig bokmal.

   Sommarlovet närmar sig och Signes bästis Hanna är sugen på att tälta. Men var? Signe tänker inte sova i en kohage i alla fall! Kanske kan de få med sig Axel och Gusse?

   Varför ska just Signe råka ut för allt? Och kan man vara dagens samarier för någon man faktiskt tycker väldigt mycket om?

Signe – sjöbris och schackrutor

Signe – sjöbris och schackrutor

Signe är 12 år och älskar att läsa, baka och virka.

   Det är flera veckor kvar på sommarlovet och Signe och hennes bästis. Hanna vet inte riktigt vad de ska hitta på. Sedan händer

allt på en gång. De får i uppdrag att hålla sagostunder på

biblioteket, blir inbjudna till segelbåtsäventyr av Axel och

hamnar på schackklubben med Gusse.

   Medan aktiviteterna avlöser varandra funderar Signe på det här med val och konsekvenser. Hur mycket kan man egentligen räkna ut? Och vill Signe ens veta vad som kommer att hända?

Så hanterar jag personuppgifter


När du handlar böcker eller beställer en tjänst (till exempel en lektörsläsning) blir du kund hos Stina Jonsson och Norddalen förlag. Jag sparar de kontaktuppgifter som du själv har lämnat och information om din beställning.


Personuppgifterna används för orderhantering, fakturering och marknadsföring av Stina Jonsson och Norddalen förlags produkter och tjänster. Det är också ett sätt att kunna hitta just ditt manus om du återkommer med frågor.


Jag använder främst e-post i min kommunikation med dig som kund. När du kontaktar mig genom att använda kontaktformuläret har du möjlighet att tacka nej till nyhetsbrev. Väljer du att aktivt tacka ja samtycker du till att få nyhetsbrev från mig. E-postadresser säljs eller lämnas aldrig vidare till tredje part.


Dina uppgifter kan komma att hanteras av ett så kallat personuppgiftsbiträde, dvs en mejlleverantör. Detta personuppgiftsbiträde kommer då endast att behandla uppgifterna i enlighet med de syften som dina personuppgifter samlats in för. Personuppgifter lämnas inte ut till tredje part.


Jag behåller dina uppgifter så länge du är kund samt under den tid det kan anses vara rimligt baserat på de regler som finns definierade inom ramen för lagstiftningen. Som kund har du rätt att utan kostnad återkalla samtycke eller begära radering, eller begära rättelse av felaktiga uppgifter. Den som är ansvarig för dina personuppgifter är jag, Stina Jonsson. Du har rätt att kostnadsfritt få information om vilka personuppgifter som förekommer om dig genom att kontakta mig.