Om mig

Copyright © All Rights Reserved

Stina Jonsson

Om mig


Jag heter Stina Jonsson och är 41 år. Jag bor tillsammans med min man och våra fyra barn på Kållandsö i Vänern. Som du säkert har misstänkt älskar jag att läsa!


För tio år sedan påtade jag i trädgårdslandet medan barnen lekte, men allt har sin tid och nu är det mest (bara?) bärbuskarna som får min omsorg. Vi, alltså famlijen och inte buskarna, sticker gärna ut några timmar med livbåten (årorna kompletterades med en tyst elsnurra i somras) eller segelbåten (hjälp, det lutar ju!). Eller något annat som flyter …


Jag har en magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap och har även läst kreativt skrivande i omgångar på högskola/universitet (90 hp). Det roligaste var nog att prova olika stilar och genrer som jag inte hade testat annars, och att få respons från andra som skriver.


Hur anpassar man för svaga/ovana läsare utan att tappa berättarglädjen? Det är något jag funderat på, och under 2016 drog jag igång Norddalen förlag som ger ut lättlästa böcker.


Jag frilansar som lektör och redaktör, och samarbetar med både enskilda författare och förlag. Du hittar mig på www.lektör.nu. En lektör hjälper andra som skriver. Vad är bra med ett manus? Vad kan bli bättre, och hur? Man kan säga att lektören hjälper författaren att passera nålsögat, medan redaktören arbetar med ett redan antaget manus på uppdrag av förlag. Jag översätter även barnböcker.