Läs mer om vuxenböckerna!

Stina Jonsson

En boning ytterst i havet

En framtid och ett hopp

När Almidas bror dör flyttar hon ut till Västerö för att gå igenom hans saker. Uppgiften ter sig övermäktig och det blir inte bättre av att mössen under diskbänken är hennes enda sällskap. Till råga på allt drabbas hon av ett synbortfall och kan inte trä övertråden på sin Singer, något som inte hindrar henne från att ta Toyotan till Siegfriedshamn för att uppsöka en optiker.

     Med andan i halsen inser Almida att hon varit nära att köra på en man vid postlådorna. Mannen känns inte som den självklara personen Herren skulle sända om hon råkade i nöd, men med Mannes entré inleds en adventstid Almida inte vågat drömma om. Levi fyra år som behöver omväxling på dagarna. Brevbäraren. Vendela som inte ser någon mening med livet. En efter en knackar de på Almidas dörr och slår sig ner vid köksbordet för en pratstund över wienerstängerna.

      Medan snöflingorna faller över Västerö inser Almida att det kanske inte bara är för hennes skull Herren sänder människor i hennes väg. Men hur ska Almida nå fram till tonåringen som tappat modet? Och vad ska hon göra av tre kattungar som plötsligt verkar ha blivit hennes ansvar?


En härlig berättelse om hopp och livsmod tillsammans med nya vänner över en kopp varm choklad på Västerö.

En boning ytterst i havet

En boning ytterst i havet

Sedan Rakel blev änka för nästan tio år sedan har hon uppfostrat de båda döttrarna på egen hand. I sommar bilar tjejerna genom USA och för första gången sedan bebisåren är det ingen som förväntar sig att Rakel ska finnas där. Hon njuter av den nya friheten, samtidigt som ensamheten breder ut sig.

    När Rakel I praktiken blir hemlös över en natt på grund av en klantig vattenskada tvingas hon tillbringa semestern i en stuga på Västerö. Men det dröjer inte länge förrän hon trasslar till det igen och måste ta emot hjälp av en fotograf som verkar ha lättare för att prata med tilltufsade måsar än människor.
    Utan att Rakel förstår hur det går till ägnar hon plötsligt dagarna åt att prata om livet med Sofia på bryggan, dra in angenäma dofter i Tebutiken och fota solnedgången. Tänk om resan mot ett nytt liv med mening och gemenskap kan börja på Västerö? Kanske finns det hopp för både sommaren och livet. Trots allt.

Där hoppet bor

Där hoppet bor

Ingen vettig människa flyttade väl ut på landet bara så där, inte utanför feelgood-böckernas värld. Maria hade definitivt inget behov av att ställa tillvaron på ända för att upptäcka vad hon verkligen ville på en ö långt ute till havs. Fast det här var ju varken Atlanten eller särskilt långt bort, förstås.

 

Maria drömmer om att fira en sagolik jul i Lillebo, men råkade glömma november månad när hon föll för det lilla huset på Västerö.

   Inte blir det bättre av att den nyfunna vännen snart tvingas lämna ön eller att Jona som bor nere vid sjön inte förstår att Marias bokkaraktärer är ett utmärkt sällskap. Som tur är har hon Hagrid, den norska skogskatten som gärna kryper upp i knät medan hon dricker hett kardemummate i gungstolen.

   Att få bjuda familjen på pepparkakor och julbord i Lillebo borde vara värt några veckor i totalt mörker, men Maria får allt svårare att övertyga sig själv …

"Det är hjärtevärmande och hoppingivande, lite i samma stil som brittiska Lucy Dillons böcker. En lättläst och mysig bok med mycket julkänsla för alla feelgoodfantaster."


Hanna Gunnarsson, BTJ-häfte nr 2, 2020

”En mysig feelgood-bok som gör att man riktigt känner dofterna av jul, och som dessutom påminner om hoppet i julens budskap.”

Livet på Mackmakeriet

Livet på Mackmakeriet

En samlingsvolym med

Att äta crème brûlée

&

Att stämma en gitarr.

Att äta crème brûlée

Att äta crème brûlée

Betsy är less på caféjobbet som hon aldrig riktigt valt, och även om tjejgänget fortfarande bryr sig så känner Betsy ibland att hon kommer efter hunden på deras prioriteringslistor. Till kyrkan vill hon helst inte gå längre, och drömmen om att resa och lära sig språk har sedan länge bakats in i en smulpaj på Mackmakeriet.

   En dag krockar Betsy med en amerikan och chokladasken hon håller i handen virvlar upp i luften. Adam hjälper till i chokladjakten innan Betsy ursäktar sig och hastar iväg.

   Betsy kan inte sluta tänka på den charmiga mannen. Hans dialekt är så … outstanding? När mormor frågar hur det är med familjen råkar Betsy svara att jo, med Adam är det bara bra. För första gången på många år fastnar något som mormor hört. Betsy hoppas att mormor ska glömma Adam, men det gör hon inte. Och inte Betsy heller.

Att stämma en gitarr

Att stämma en gitarr

Tanja skummade tidningarna i vårdcentralens väntrum och fastnade i en frågespalt. Otrogna makar som varken visste ut eller in, mammor som slets mellan barn med olika behov och svärföräldrar som invaderade hemmet.

   Men ingenting om att maken helt enkelt hade blivit lite … tråkig.

   Det hade varit Tanjas dröm att få vara hemma med barnen och Oliver var en engagerad pappa. Men fantastiskt att få vakna bredvid varandra varje dag? Nej, så kändes det faktiskt inte längre.

 

En underbar make, fyra barn och hus på landet – Tanjas dröm blev verklighet. Men efter att ha passerat småbarnsåren känns inte allt lika perfekt längre. Är det så här livet ska vara?

Att lyfta människor – med passion för teknik och ledarskap, Leif Larsson med Stina Jonsson

Att lyfta människor – med passion för teknik och ledarskap

Leif Larsson växte upp i ett fattigt hem och betraktades som ”socknens mindre bemedlade barn”. Men hungern efter kunskap ledde till en ingenjörsexamen och forskarstudier.

   Leif fick en tjänst på Volvo Flygmotor och började klättra uppåt i karriären. Tillsammans med sina kollegor på Saab Military Aircraft fick han ansvar för att utveckla JAS 39 Gripen.

   Passionen för flyg och teknik gick hand i hand med intresset för människor. Hur kunde Leif lyfta sina medarbetare? Varför handlade piloter inte alltid rationellt i en nödsituation, och hur anpassade man cockpit efter den mänskliga hjärnan?

   När JAS-planet störtade på Långholmen i Stockholm var det Leif och hans kollegor som var ytterst ansvariga för tekniken. Drömmen hade totalhavererat, men krisen skulle bli en framgångsfaktor.

   Efter nio år som rektor på Högskolan i Skövde tog Leif över rodret för MAF (Mission Aviation Fellowship). Här kombinerar han det han älskar mest – teknik, flyg, människor, ledarskap och bistånd.

 

Det som betyder mest för mig idag är att få sitta ner med människor och samtala på djupet. Den här boken har jag skrivit som ett tack till livet, men också med en önskan om att mina erfarenheter ska hjälpa någon annan. Så länge jag lever kommer jag att göra allt jag kan för att lyfta människor.

Alf Lax – bara nåd

Alf Lax – bara nåd

"En kväll när jag kom in på puben i Jönköping fick jag se en ny bartender. Han hade långt rött hår, precis som jag. Jag satt där med mitt gäng och vi beställde in öl.

   Bartendern såg så harmonisk ut att jag undrade om han gick på lugnande tabletter. Vi började småprata, och jag fick veta att killen hette Ulf och var kristen. Jag blev så tagen att jag frågade om vi kunde träffas, och Ulf bjöd hem mig.

   Jag minns bara fragment av kvällen då mitt liv förändrades i grunden. Ulf och hans fru berättade om sina upplevelser och sin tro. Då och då gick jag ut till rocken i hallen, där jag hade en spritflaska, och tog ett par klunkar.

    När flaskan var tom utbrast jag: 'Be för mig med!'

En känsla som jag aldrig hade upplevt tidigare fyllde mig när de bad. Jag bara visste, djupt inom mig, att det fanns en Gud som älskade mig.

   Tyvärr var inte min kamp mot alkoholen över där och då, men jag hade fått smaka på Guds nåd."


Alf Lax är en uppskattad trubadur och evangelist som numera bor i Alingsås. I sin biografi berättar han om livet som barn till missbrukare och den ständiga ångesten. Redan som ung tonåring började han själv att dricka och tillvaron gick utför – till den dag han blev kristen.

Så hanterar jag personuppgifter


När du handlar böcker eller beställer en tjänst (till exempel en lektörsläsning) blir du kund hos Stina Jonsson och Norddalen förlag. Jag sparar de kontaktuppgifter som du själv har lämnat och information om din beställning.


Personuppgifterna används för orderhantering, fakturering och marknadsföring av Stina Jonsson och Norddalen förlags produkter och tjänster. Det är också ett sätt att kunna hitta just ditt manus om du återkommer med frågor.


Jag använder främst e-post i min kommunikation med dig som kund. När du kontaktar mig genom att använda kontaktformuläret har du möjlighet att tacka nej till nyhetsbrev. Väljer du att aktivt tacka ja samtycker du till att få nyhetsbrev från mig. E-postadresser säljs eller lämnas aldrig vidare till tredje part.


Dina uppgifter kan komma att hanteras av ett så kallat personuppgiftsbiträde, dvs en mejlleverantör. Detta personuppgiftsbiträde kommer då endast att behandla uppgifterna i enlighet med de syften som dina personuppgifter samlats in för. Personuppgifter lämnas inte ut till tredje part.


Jag behåller dina uppgifter så länge du är kund samt under den tid det kan anses vara rimligt baserat på de regler som finns definierade inom ramen för lagstiftningen. Som kund har du rätt att utan kostnad återkalla samtycke eller begära radering, eller begära rättelse av felaktiga uppgifter. Den som är ansvarig för dina personuppgifter är jag, Stina Jonsson. Du har rätt att kostnadsfritt få information om vilka personuppgifter som förekommer om dig genom att kontakta mig.